ПРИНЦЕСИ DISNEY: ДУЖЕ ПРАГМАТИЧНИЙ ПОГЛЯД

Ми любимо принцес із Діснеївських мультфільмів. В дитинстві ми мріяли бути схожими на них. Чекали, що в далекому-далекому майбутньому (бо ж час у дитинстві плине повільно) на нас вже чекатиме принц на білому коні, розкішні замки, золоті карети та бали. І ось ми виросли, але ні принци, ні замки нам на голову не впали. Ех, жаль... Прийшлося дорослішати і мудрішати.
Та відкрию вам маленьку таємницю: ми не перестали мріяти, просто перестали в цьому зізнаватися. Перш за все - самим собі. Але напрям наших мрій трохи змінився та адаптувався до світових реалій. Бо принци - то не яблука на деревах, а оплачувати комуналку за велетенський замок - зовсім не практично. Їздити на кареті - теж сумнівне задоволення, бо що робити з тими конями, якщо ти живеш на дев'ятому поверсі хрущівки якогось міста-мільйонника? 
Але ці принцеси у шикарних сукнях все одно не дають нам спокою. Особисто я систематично переглядаю Діснеївські мультики і кожного разу сприймаю сюжет і героїв/героїнь по-іншому - ситуативно, в міру змін у моєму житті. Насправді це - дуже весело і мегацікаво. Як-от все життя час від часу перечитувати "Маленького принца". Не робили так? Спробуйте! Щоразу - нові емоції і переосмислення. 
Задумавшись нещодавно про тих самих принцес, осяяло мене запитання: як би описав їх затятий прагматик (чи прагматичка?). 
Сьогодні спробуємо глянути на принцес зовсім під іншим кутом. Їх аж 12. Про всіх пліткувати не будемо. Обиратиму рандомно.
Бель ("Красуня і Чудовисько")
Бель - дівчина, яка виросла у сільській місцевості, але мріяла побачити цілий світ. Про світ  дізнавалася з книг, бо на подорожі у неї коштів не було. І от вона потрапляє в полон до Чудовиська. Тоді створений образ розумної і, за мірками цього часу, освіченої Бель повністю розвалюється. Раптово і в неосяжних масштабах у неї розвивається Стокгольмський синдром. Невиправдано вона закохується у Чудовисько, який морально пригнічує і позбавляє її волі, спілкування з батьком і спокійного життя. Благо, всі ці чудернацькі розмовляючі предмети побуту вставляють трохи клепки дикому Чудовиську. Але ж ми всі прекрасно розуміємо, що в реаліях нашого світу у цій конкретній ситуації її тіло знайшли би через пару місяців десь у посадці за містом. Або ж не знайшли взагалі...
Білосніжка ("Білосніжка і семеро гномів")
Ох, історія Білосніжки взагалі на голову не налазить! Психологи могли би за цим мультфімом дисертації захищати (може, хтось і брався). Довго оповідати усі приємні (і не дуже) перспективи життя Білосніжки з сімома чоловіками не буду, бо то якась аморальна історія вийде. Але ж ви, певно, зрозуміли, на що я натякаю. Не має дружба між жінкою та сімома мужчинами в основі твердого підґрунтя... Хтось таки рано чи пізно здається та порушує обговорені з самого початку правила. Ми ж пам'ятаємо, як кожен з гномів хотів догодити Білосніжці? Ну от! Не зміг Мисливець застрелити Білосніжку, зате довів її до розгульного способу життя.
Аврора ("Спляча красуня")
Уявіть собі фантастичну ситуацію: прядете ви собі пряжу, раните собі пальчик до веретена і засинаєте непробудним сном на століття. Така собі кома у казковій варіації. Ну, ок, буває, що ж далі? А далі ви прокидаєтеся через століття у такій же чудовій формі, як і засинали. Ніякого вам порушення мозкової діяльності, атрофії м'язів чи, не приведи Господи, зморшків на обличчі. Ще й до повного щастя у вас закохується перший красень королівства. Гадаю, саме ця казка дала поштовх до розвитку кріогенних технологій. Надіюся, у майбутньому ми зможемо спокійно проспати наступну епідемію якогось коронавірусу і прокинутися здоровими та бадьорими.
Рапунцель ("Рапунцель")
Рапунцель - принцеса, якій я найбільше співчуваю. А хіба ви - ні? Носити на собі волосся, яке важить більше, аніж ви! Дивно, звичайно, що тягар волосся не повернувся сколіозом для Рапунцель. Так, так, дуже підозріло! І це волосся вона не тільки не знала, де прилаштувати в оцій малесенькій комірці на кілометровій висоті, а й використовувала як підйомний механізм для злої матусеньки-самозванки. Звичайно, Рапунцель не могла виходити з тої конури і все своє життя спостерігала за світом з малесенького віконця. Жах якийсь! Та звичайно, що, ступивши вперше на цю грішну (ой, у мультфільмах вона зовсім не грішна) землю, принцеса вкусила усі її красоти. І не брешіть, що ви б не вкусили! Добре, що це - анімаційний фільм і, зрештою, все закінчилося гепі ендом. А то в реальному житті була би вона рано чи пізно там само, де Бель. В кращому випадку - де Білосніжка.

Якщо вам сподобалися такі прагматичні думки про принцес, то, можливо, зроблю продовження.



Коментарі