КРАЩІ ЕКРАНІЗАЦІЇ ВІДОМИХ КНИГ

Що робити у період карантину? Більшість переходить в режим онлайн-життя. На щастя, сьогодні в онлайні можна робити все: читати, навчатися, дивитися, створювати... Я стараюся використовувати усі можливості. Але книги люблю паперові - з притаманним тільки їм запахом, знайомими читабельними шрифтами, цікавими обкладинками та ілюстраціями. А ще дуже люблю дивитися фільми за прочитаними мною книгами, аби порівняти своє уявлення з уявленням режисера.
Саме про кращі екранізації книг сьогодні вам розповім.
Як завжди, зроблю поділ на блоки, адже структура - наше все.

Найвідоміша екранізація. Найвідомішою екранізацією усіх часів і народів є екранізація трилогії англійського письменника, професора Оксфордського університету Джона Роналда Руела Толкіна "Володар перснів".
Фільми побачили світ рік за роком: у 2001 - "Хранителі персня", у 2002 - "Дві вежі", у 2003 - "Повернення короля. На початку 2000-их ці фільми зірвали голови глядачів, адже були першими пригодницько-фантастичними, які змогли досягти такого феноменального успіху завдяки цікавій монументальній історії, багатогранним персонажам та комп'ютерній графіці найвищого рівня. Хоча тепер, через двадцять років після виходу першого фільму, "Володар перснів" віддав лаври візуально ідеального фільму, бо технології не стоять на місці. Але він назавжди залишиться легендарним.
Остання частина трилогії "Повернення короля" зібрала усі можливі нагороди та зайняла місце у першому десятку кращих фільмів за версією IMDb. Фільм був номінований на 11 статуеток "Оскар", з яких отримав усі та побив своєрідний рекорд.

Найпопулярніша екранізація. Гадаю, не помилюся, коли визначу екранізацію за серією книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера найпопулярнішою. Перший фільм "Гаррі Поттер і філософський камінь" вийшов у 2001, останній "Гаррі Поттер і Смертельні реліквії. Частина 2" - у 2011 році. Всього світ побачив вісім фільмів про хлопчика-мага.
Франшиза стала настільки популярною, що, певно, не існує людини, яка би не знала, хто такий Гаррі Поттер. Мільярдні касові збори, мільйони виданих книг, комп'ютерні ігри за книгами і фільмами, іграшки, цукерки, статуетки, одяг... і всесвітня слава акторського касту та спін-офф "Фантастичні звірі і де їх шукати".

Книга про любов, яку екранізували найчастіше. Свого часу, ще тоді, коли мене наповнювали романтизм і трохи ідеалізму, ця книга була моєю улюбленою. У списку кращих вона залишається досі.
"Грозовий перевал" - єдиний роман англійської письменниці Емілі Джейн Бронте, написаний у 1847 році. Завдяки темі безмежного кохання з трагічним закінченням роман екранізували більше 40 разів, починаючи з 1920 року. Моя улюблена екранізація - двосерійний фільм 2009 року з Томом Гарді у ролі Гіткліфа. Існує вірогідність, що улюбленою вона є саме через задіяність у ній Тома Гарді. Однією із найвідоміших є екранізація 1970 року з Тімоті Далтоном в головній ролі.
До слова, на другому місці за кількістю екранізацій любовних історій, стоїть роман іншої сестри Бронте, Шарлотти. І, звичайно, це "Джейн Ейр".

Автори, яких найчастіше екранізували. Перший у списку - американський письменник, поет, есеїст, новеліст, драматург Едгар Аллан По. Напевне, кожен і кожна знають або пам'ятають ще зі школи його вражаючих "Золотого жука" та "Маятник і провалля".
За творами По знято близько 215 фільмів - це абсолютний рекорд! Один із найвідоміших фільмів - "Обитель проклятих" (2014) за книгою "Система доктора Смоля і професора Перро" з Кейт Бекінсейл, Беном Кінгслі та Майклом Кейном в головних ролях.
Наступним за кількістю екранізацій є О. Генрі. За творами американського письменника знято більше 180 фільмів.
Трійку кращих замикає Джек Лондон, за книгами якого відзняли більше 120 фільмів. В одній з екранізацій - "Морський вовк" - Джек Лондон зіграв одну з головних ролей.
Також найчастіше екранізують твори Агати Крісті, Джейн Остін, Артура Конана-Дойла, Ніколаса Спаркса, Стівена Кінга.

Екранізації за Стівеном Кінгом. Екранізації за книгами Стівена Кінга - неоднозначні. Прочитавши майже всі книги Кінга і переглянувши майже всі фільми-адаптації, можу констатувати той факт, що його книги - завжди кращі за екранізації. У чому ж парадокс? Можливо, у тому, що кінгівську манеру написання не реально точно і достовірно перенести на екран, бо занадто важливу роль в його творах відіграє саме слово. Та водночас, екранізації його творів займають перші позиції у всіх існуючих рейтингах фільмів. Можливо, справа у режисері, який взявся адаптувати його романи? Бо і "Втечу із Шоушенка", і "Зелену милю" зняв Френк Дарабонт. Можливо, Дарабонт зрозумів і відчув, що не могли зробити решту режисерів?
"Втеча із Шоушенка" - драма 1994 року, визнана кращим фільмом за всю епоху існування кінематографу. Його бал на IMDb - 9,2. Він - перший у списку кращих фільмів за версією IMDb. Життєствердний, відвертий, емоційний, щирий і безмежно сильний фільм, який щоразу стає кращим, бо відкриває нові грані для роздумів і розуміння. У головних ролях - Тім Робінс і Морган Фріман.
"Зелена миля" - містична драма 1999 року з Томом Генксом у головній ролі, що розповідає про події в одній з американських тюрем, де герой Генкса працював охоронцем. Надзвичайна історія, до мурашок!

Мої улюблені екранізації
"Список Шиндлера" за романом Томаса Кеннолі "Ковчег Шиндлера" (1993)
"Втеча з Шоушенка" за однойменним романом Стівена Кінга (1994)
"Форест Гамп" за однойменним романом Вінстона Грума (1994)
"Бійцівський клуб" за однойменним романом Чака Поланіка (1999)
"Пролітаючи над гніздом зозулі" за однойменним романом Кена Кізі (1975)
"Мовчання ягнят" за однойменним романом Томаса Гарріса (1991)
"Сяйво" за однойменним романом Стівена Кінга (1980)
"Хто боїться Вірджинії Вульф?" за однойменною п'єсою Едварда Олбі (1966)
"Зелена миля" за однойменним романом Стівена Кінга (1999)
"Реквієм за мрією" за однойменним романом Г'юберта Селбі (2000)
"Ігри розуму" за однойменною книгою Сильвії Назар (2001)
"Віднесені вітром" за однойменним романом Маргарет Мітчелл (1939)
"Спокута" за однойменним романом Ієна Мак'юена (2007)
"Вбивство в Східному експресі" за книгою Агати Крісті (1974)
"Ночі Кабірії" за однойменним романом Марії Молінарі (1957)
"Хрещений батько" за однойменним романом Маріо П'юзо (1972)
"Прислуга" за однойменним романом Кетрін Стокетт (2011)
"Великий Гетсбі" за однойменним романом Френсіса Скотта Фіцджеральда (2013)

Посилання на фільми не даю, бо вирішила не використовувати нелегальні джерела. Шукайте на Netflix.

Коментарі