5 КРАЩИХ СЦЕНАРІЇВ ДЛЯ КІНО

У 2006 році зібралася асоціація кіносценаристів США та й обрала 101 кращий сценарій до фільму за всю історію кінематографу. Напевне, засідали члени і членкині асоціації дуже довго, адже вибирали кращих з-понад 1400 стрічок!

Пропоную вам до перегляду топ оф зе топ - першу п'ятірку фільмів з найкрутішими сценаріями.

1. "Касабланка" - романтична драма з Гамфрі Боґартом та Інґрід Берґман у головних ролях. Режисував її у 1942 році відомий на той час (і зараз про нього пам'ятають) Майкл Кертіс. Захоплива історія про кохання, самоповагу і відвагу. Та, звичайно, про вибір - вибір між бажаннями серця і правдою совісті. Сценаристи - Джуліус і Філіп Епстейни.

2. "Хрещений батько" - легендарний зразок крутого кіно про крутих ґанґстерів і їхні не зовсім легальні справи. Усі ж бачили "Хрещеного батька", правда? Перша частина трилогії за романом Маріо Пюзо вийшла на екрани у 1969 році. Марлон Брандо, який зіграв Віто Карлеоне, вперше в історії відмовився від статуетки "Оскар" на церемонії вручення. Дехто з кінознавців пам'ятає і такий факт з біографії фільму. А дехто - неймовірно прекрасні саундтреки Ніно Роти. Сценаристи - Маріо Пюзо та Френсіс Форд Коппола. Останній, до слова, був і режисером.

3. "Китайський квартал" - лауреат премії "Оскар" 1970 року. Режисер - Роман Поланскі. У головних ролях - незрівнянні Джек Ніколсон і Фей Данавей. Неординарний неонуарний фільм, який увійшов у всі можливі всесвітні рейтинги як один із кращих фільмів в історії. Сценарист шедевру - Роберт Таун.
4. "Громадянин Кейн" - перший повнометражний фільм культового Орсона Велса, який побачив світ у 1941 році. Драма повністю побудована на флешбеках та розповідає історію про медіамагната Кейна, прототипом якого став Вільям Герст - той самий дядько, який колись придумав, що добре багатіти на плітках та скандальних історіях. До слова, Орсон Велс виступив співсценаристом фільму разом з Германом Манкевичем.
5. "Все про Єву" - драма Джозефа лео Манкевича, який взяв на себе і роль сценариста, знята у 1950 році. Фільм номінований на 14 "Оскарів", 6 з яких він таки повіз додому. Такого успіху добивалися тільки "Титанік" і "Ла-Ла Ленд". У ролях - Ен Бакстер і Бет Девіс. Хто любить кіно про театр - дивитися обов'язково!

Коментарі