КІНО ПРО КІНО: 5 ФІЛЬМІВ ПРО АКТОРІВ

Фільми про акторів можна розділити на дві категорії: байопіки (фільми, засновані на біографіях знаменитих людей) та інші художні фільми різних жанрів, які розповідають нам невідомі історії безіменних людей. Та як показує досвід, саме фільми з другої категорії, зрештою, виходять сильнішими у мистецькому плані, хоч і не несуть у собі реально пережитих історій. Ми маємо можливість вперше пережити сюжет фільму і накласти його на своє життя. Байопіки ж уже мають передісторію. При перегляді ми розуміємо, що не самі в сюжеті, що головний герой чи головна героїня вже існували. У них є своє ім'я і своє життя. І нам тоді важче поставити себе на їхнє місце. 
Пропоную сьогодні підбірку фільмів про акторів з обох категорій.
Фільми розміщені за хронологією виходу на екрани.

"Смішна дівчина" - біографічний драмедійний мюзикл 1968 року. Режисер - Вільям Вайлер. В головних ролях - Барбра Стрейзанд і Омар Шариф. 
Канва фільму - біографічна історія комедійної актриси, зірки Голлівуду Фанні Бріс: її бажання добитися успіху, незважаючи на сотні відмов, боротьба за мрію та безумство у стосунках з любителем азартних ігор, чоловіком-транжирою Нікі Артштейном.
Фільм отримав 7 номінацій на премію "Оскар", а Барбра Стрейзенд отримала першу статуетку як краща акторка.

"Артист" - чорно-біле німе кіно 2011 року. Романтична драмедія режисера Мішеля Азанавічуса. У головних ролях - Жан Дюжарден і Береніс Бежо. 
Історія про зірку німого кіно кінця 20-их років ХХ століття у Голлівуді. Чи зможе втримати актор славу в епоху зародження звукового кіно? Фільм отримав 10 номінацій на премію "Оскар" і заповітну статуетку як "Кращий фільм року".

"Бердмен" - чорна драмедія 2014 року. Режисер - Алехандро Гонсалес Іньярріту. У головних ролях - Майкл Кітон, Едвард Нортон, Зак Галіфіанакас, Андреа Райзборо, Емма Стоун, Наомі Вотс та ін. 
Фільм розповідає про голлівудського актора, який став знаменитим після виконання ролі супергероя Бердмена. Тепер він змушений грати у Бродвейській постановці, аби повернути минулу славу та знову нагадати про себе. Отримав 9 номінацій на премію "Оскар" та повіз додому 4, в тому числі - як "Кращий фільм року" та "Краща режисерська робота".

"Ла-Ла Ленд" - романтичний драмедійний мюзикл 2016 року. Режисер - Деміан Шазел. В головних ролях - Емма Стоун, Раян Гослінг.
Історія кохання двох людей, які роблять перші наївні та нестійкі кроки на шляху до мрії. Вона мріє стати відомою голлівудською актрисою, він - відкрити клуб і вічно грати джаз. Вона допомагає і підтримує його, він старається те саме робити для неї. Та чи зможуть вони і далі бути разом після того, як віддадуть один одному все, що мають, зупиняючись за пів кроку до втілення всіх надій? Фільм потрапив у 14 номінацій на премію "Оскар" та отримав 6 статуеток! Тільки два фільми до цього отримували таку кількість номінацій.

"Одного разу в... Голлівуді" - дев'ятий фільм Квентіна Тарантіно. Драмедійний фільм 2019 року. В головних ролях - Леонардо Ді Капріо, Бред Пітт, Марго Роббі та ін.
В основі фільму - реальна історія, яка трапилася у 1969 році з дружиною відомого режисера Романа Паланського - актрисою Шерон Тейт. Її, на дев'ятому місяці вагітності, та ще трьох друзів сім'ї було вбито в голлівудському особняку Поланського в той час, як сам режисер перебував на зйомках фільму у Лондоні. Вбивцями визнали членів секти серійного вбивці Чарльза Менсона. Звичайно, Квентін Тарантіно інтерпретував історію на власний лад і додав чимало своїх "тарантінівських" фішок, повністю (увага, спойлер!) змінивши навіть фінал.
Фільм отримав 4 номінації на премію "Оскар", а Бред Пітт нарешті отримав омріяну статуетку за "Кращу чоловічу роль другого плану".

Коментарі