ЗНАКОВІ ТРИЛЕРИ В КІНЕМАТОГРАФІ

Трилер - кіножанр, який не всі оцінять через сильну напругу і постійне співпереживання героям. Та якщо вам в епоху карантину хочеться чогось гостренького, то безперечно рекомендую до перегляду саме трилери. Щоб ваше буденне життя хоча би на півтора години набуло живих емоцій, а серце не забуло як це - хвилюватися не тільки за розповсюдження коронавірусу. 
Вважаю, що трилери пасують справжнім інтелектуалам та інтелектуалкам, які вміють і хочуть мислити, думати, розгадувати та відповідати на запитання. Адже трилери завжди запитують: чому, заради чого і хто?
У моєму списку ви знайдете не тільки відомі назви, а й ті, про які ніколи не чули. Знайте, першим ділом дивіться саме їх!
Розпочну з іспанського трилера 2016 року "Невидимий гість" ("Contratiempo") режисера Оріола Пауло. В головній ролі - Маріо Касас, який став знаменитим завдяки участі у молодіжному романтичному фільмі "Три метри над рівнем неба" та серіалі-утопії "Корабель".
"Невидимий гість" - малобюджетний, але високомистецький трилер, який відповідає усім вимогам жанру і тримає у напрузі до завершення. І саме в останні хвилини фільму ви розв'яжете усі вузлики невідомості, отримаєте перфектно продуману кульмінацію та відчуєте об'ємний, солодкий і трохи п'янкий катарсис. Безумовно, цей трилер повинен займати достойне місце у всіх топах. Але про нього знають не всі...
Цікавий факт: "Невидимий гість" став настільки популярним, що за короткий час було відзнято кілька ремейків - в Італії та двома мовами в Індії.
Напевно, було би дивно, якби я не згадала короля трилерів Альфреда Гічкока, його знамениті саспенси та, відповідно, легендарний приклад чистоти жанру - "Психо" ("Psycho", 1960). Неймовірна гострота, глибина страху, якій не видно дна, і настільки потужні емоції під час перегляду, що серце завмирає, а дихання зупиняється. Навіть якщо ви переглядатимете цей фільм вперше у житті, ви впізнаєте багато відомих чорно-білих кадрів та прекрасний, але моторошний, саундтрек, створений виключно лише на струнних інструментах. 
Цікавий факт: кінокритики неодноразово називали "Психо" найкращим трилером за всю історію кінематографу, а мотель Бейтсів, в якому відбувалися події фільму, став настільки популярним, що по сьогоднішній день там відбуваються екскурсії для фанатів. 
У кар'єрі голлівудського актора Майкла Дугласа були і злети, і падіння. Але у 1997 році йому пощастило зіграти у трилері "Гра" ("The Game") культового режисера Девіда Фінчера, який подарував світові бездоганний "Бійцівський клуб".
"Гра" - неповторний зразок психологічного кіно, в якому основою є персонаж, довкола якого рухається сюжет. Спочатку глядачів знайомлять з головним героєм, який впродовж фільму, завдяки зовнішнім та внутрішнім обставинам, кардинально змінюється, переоцінюючи своє життя і себе у цьому житті. Назва фільму має подвійне значення. Адже не тільки головний герой потрапляє у дивну гру, а й режисер грається емоціями глядачів, немов іграшками, розгойдуючи почуттєву гойдалку із однієї крайнощі в іншу, тим самим не відпускаючи увагу до самих титрів.
Цікавий факт: кінокритики висловили думку, що фільм "Гра" перегукується з твором Чарлза Діккенса "Різдвяна історія", в якому, завдяки різним запропонованим обставинам, головний герой Скрудж теж повністю переоцінює свою сутність.
Ой, які не прості фільми у Девіда Лінча! Дехто називає їх жахливими, дехто - чудернацькими. Чесно кажучи, я можу переглядати не більше одного фільму в рік, бо вже занадто починає бушувати моя уява, а імпульси в голові не дають спокою ще дуже довго. 
Але є у нього "Малголленд Драйв" ("Mulholland Drive") - сюрреалістичний трилер, написаний і знятий ним у 2001 році. В головний ролях - Наомі Вотс, Джастін Теру і Лора Геррінг. Фільм отримав нагороду за кращу режисуру на Каннському кінофестивалі та у тій же категорії номінувався на премію "Оскар".
Загадковий, складний, насичений. Сам Фінчер характеризує свій фільм як "любовну історію у місті мрій". Але не тут було! Тому що десь після половини фільму ви зрозумієте, що дивитеся незвичайну психологічну драму, насичену не тільки ілюзіями, а й повну символів. Це - фільм-загадка. І якщо ви не ловитимете кожну з підказок, наданих режисером, ви її не розгадаєте.
Цікавий факт: фільм увійшов у ТОП-30 найвидатніших ЛГБТ-фільмів усіх часів. Над визначенням кращих з кращих працювали більше ста кіноекспертів.
"Шосте чуття" ("The Sixth Sense", 1999) М. Найта Ш'ямалана - один із найвідоміших містичних трилерів за всю епоху кіно. В головних ролях - "міцний горішок" Брюс Вілліс та свого часу шалено перспективний Гейлі Джоел Осмент, який успішно зарив свою кар'єру глибоко в болото. 
Неймовірно почуттєвий драматичний фільм, який не можна оминати. Його емоційна наповненість залишає дуже добрий, хоч і сумний, післясмак. Ш'ямалан до останніх хвилин твердо тримає інтригу та легко доводить до сліз. Для нього важливе кожне слово, кожна фраза, які промовляють герої. Особливо - герой Осмента, маленький хлопчик, який бачить і розуміє занадто багато для свого віку. Саме через емоційну складову, фактор вразливості людини та співпереживання й ідентифікацію себе з героями, глядачі настільки сильно полюбили "Шосте чуття", що нагородили його достатньо високою позицією у списку кращих фільмів за версією IMDb.
Цікавий факт: "Я бачу померлих людей" ("I see dead people") - фраза, яку повторює у фільмі герой Осмента, внесено до списку "100 найкращих фраз в історії кіно".
Один із найкрутіших фільмів, які я бачила за останні роки, - соціальний трилер Джордана Піла "Пастка" ("Get Out", 2017), що вийшов на екрани у 2017 році. У головній ролі - британський актор Деніел Калуя. Фільм номінувався на премію "Оскар" у трьох категоріях та отримав одну статуетку - "За кращий оригінальний сценарій". Сценарій написав той самий Джордан Піл.
Це - мегасильний психологічний трилер, основною темою якого є проблема расизму у контексті сучасного сприйняття. Піл зберіг усі канони жанру, але зробив фільм не приторним і не прісним. Кожна його секунда вщент розбиває стереотипи та пропонує глядачам подивитися на класику сучасним поглядом.
Цікавий факт: фільм "Пастка" - дебютна режисерська робота Джордана Піла. Другий його фільм "Ми" не отримав стільки популярності.
Наступним у списку буде психологічний трилер "Талановитий містер Ріплі" ("The Talented Mr. Ripley", 1999), по вінця повен зірковим кастом. У фільмі беруть участь Мет Деймон, Кейт Бланшет, Джуд Лоу, Гвінет Пелтроу, Філіп Сеймур Гофман. Режисер фільму - Ентоні Мінгелла.
Один із кращих трилерів для справжніх інтелектуалів та інтелектуалок, які люблять нестримні пристрасті, цікаві сюжетні лінії, обдумані діалоги та неймовірні пригоди. Так, цікаво спостерігати: як, заради чого і наскільки швидко може змінитися людина. Які таланти вона витягує з глибин своєї душі, аби стати іншою - цікавою, багатою, любимою...
Безумовно рекомендую "Талановитого містера Ріплі" до перегляду. Бо якщо ви любите трилери, але ще не бачили цього, то поспішіть - без нього ваша підбірка ніколи не буде повноцінною.
Цікавий факт: "Талановитий містер Ріплі" знято за однойменним романом Патриції Гайсміт. Цей роман вже екранізували під назвою "На яскравому сонці" у 1960 році. А головну роль виконував легендарний француз Ален Делон.

Коментарі