5 МІНІСЕРІАЛІВ МИНУЛОГО РОКУ





Щирим виявився 2019 на якісні мінісеріали. Я задоволена, як ніколи. І насамперед задоволена тим, як кінематограф резонує зі світом: його катастрофами, болем та стихіями. Байдуже, чи ці фактори є людськими, а чи природніми. Серіали вже давно так активно і влучно не попадали в рани суспільства, не випускали на волю демонів, про яких ми мовчимо, не ставили запитань, одразу ж пропонуючи конструктивні відповіді…
Усі люблять всілякі топчики. От і я їх теж люблю. Переглянувши, оцінивши і проаналізувавши, вивела свій ТОП п’яти мінісеріалів, які вийшли у 2019 році. Вони – зовсім різні. І тому вони – круті!
1. «Чорнобиль» (НВО, режисер – Юган Ренк). Думаю, усі розуміють, про які події розповідає серіал. Так, про катастрофу на Чорнобильській АЕС, яка відбулася 26 квітня 1986 року, та її наслідки. Чи варто наголошувати на тому, що серіал є ХУДОЖНІМ, а не документальним? Бо читала претензії деяких глядачів щодо неправдоподібності чи вигаданих сюжетних ліній. Однак вважаю, що такі «кінокритики» просто не вміють розділяти жанри та естетики. Серіал пробирає до кісткового мозку і бігає мурашками по тілу не тільки при перегляді, а ще кілька днів опісля. Акторам – овації стоячи і мільярди слів вдячності за розуміння того, що вони роблять на знімальному майданчику. Режисеру – за автентику, атмосферу та небайдужість. А відтак, оцінка на Rotten Tomatoes – 96% та лідер рейтингів на IMDb.
2. «Любов. Смерть. Роботи» (Netflix, одним з продюсерів є Девід Фінчер). Ні в якому разі не хочу ображати платформу Netflix, але її серіали – це зазвичай поп-кіно (як-от поп-музика, поп-арт) та мас-кіно (як-от мас-маркет, мас-культура). Цьому місце бути. Але я не завжди довіряю Netflix. Та від анімаційного серіалу «LOVE DEATH + ROBOTS» я була в такому захваті, що хотілося безперервно про нього говорити! У серіалі – 18 серій. Кожна з серій триває від 6 до 20 хвилин (приблизно), створена різними режисерами з різних країн у різній анімаційній манері – від звичного нам мальованого мультфільму а-ля Disney до використання найсучасніших комп’ютерних технологій. Та навіть не в тому весь кайф серіалу! А в тому, наскільки може шокувати глядача антиутопія, навіть якщо добре усвідомлювати, що це – лишень вигадки, припущення та фантазії. Дивитися тільки тим, хто перетнув межу 18!
3. «Роки і роки» («Years and Years», BBC/HBO). Ще один антиутопічний серіал, тепер уже - британського виробництва. В одній із головних ролей – Емма Томпсон (ох, обожнюю її!). Чим закохує у себе? Тим, що пропонує альтернативний (швидше за все) варіант перебігу подій у світі у найближчі десятиліття, базуючи сюжет на сучасних реаліях. Тут і Brexit, і війна в Україні, і нестабільна ситуація з Трампом, і північнокорейський Кім Чин Ін з його диктатурою, і нігілізм, і популізм, і досі існуючі утиски ЛГБТ, і соціокультурні відмінності, і нерозуміння в сім’ї, і любов, і ненависть, і навіть створення концентраційних таборів ХХІ століття. Щоб дивитися той серіал, треба бути свідомим – у всіх розуміннях цього слова. Але після його перегляду ви не залишитеся байдужими! Даю 100%, хоч я – і не Rotten Tomatoes.
4. «Статеве виховання» («Sex Education», Netflix). Як не дивно, ще один серіал від Netflix. Ну, що поробиш… Легкий, пізнавальний і ностальгійний. Ностальгійний для тих, хто вже давно пережив підлітковий період з усіма його наслідками, в тому числі – і статевим дозріванням-слеш-вихованням. З якими катастрофами (бо так, для них це справді катастрофи) стикаються підлітки на шляху до розуміння своєї сексуальної ідентичності? Які перешкоди вони змушені долати, щоб пізнати, відкрити та полюбити себе? Здається, що батькам, які вже давно забули, як бути підлітками, цей серіал рекомендовано до обов’язкового перегляду!
5. «Сучасна любов» («Modern Love», Amazon). Найсвіжіший серіал з 8 новел, знятий на основі щотижневої колонки в американському виданні The New York Times. «Сучасна любов» у цьому топі, бо це – найсвітліший, найромантичніший і найдобріший фільм, який я бачила за останній час. Вісім різних історій про різну любов, які у фінальній серії переплітаються у... Ні, ніяких спойлерів! Тільки дивитися!

Коментарі