Я ЧУВ, ТИ ФАРБУЄШ БУДИНКИ...


"Я чув, ти фарбуєш будинки…" - однозначно двозначна фраза з найдовшого фільму Мартіна Скорсезе «Ірландець».

Квентін каже, що це – краще кіно, яке він бачив у 2019. Букмекери кажуть, що воно – лідер у цьогорічній гонці за «Оскаром». Я кажу, що не лише кіно, а й частина касту потрапить в номінації – а piece of cake!
А Мартін сидить в очікуванні і гадає, чи потішить його Кіноакадемія вдруге як кращого режисера… чи таки він знову не вийде за статуеткою. Стільки було можливостей, а птаха щастя за 77 років його життя прилетіла лишень раз – у 2006 за славнозвісних «Відступників» з Лео Ді Капріо, Метом Деймоном та Джеком Ніколсоном у ролях.
До слова, про касти у фільмах Скорсезе. Мартін – з тих режисерів, які є вірними певним акторам. Так би мовити, обраним акторам, які мігрують з одного його фільму в інший. Такими «скорсезівськими» акторами є Аль Пачіно, Леонардо Ді Капріо, Джо Пеші, Роберт де Ніро...
Саме Роберта де Ніро пов’язують міцні узи з Мартіном Скорсезе. Якщо прослідкувати їхні творчі шляхи, то кожен з них глобально вплинув на кар’єру іншого: де Ніро переконав Скорсезе зняти фільм «Скажений бик» (один із найпотужніших у біографіях обох), у підсумку – 6 номінацій на премію «Оскар» та дві нагороди, в тому числі – Роберт де Ніро отримав єдину в своєму житті статуетку у номінації «Кращий актор».
…І саме де Ніро виконує головну роль у цьогорічному фільмі «Ірландець», тобто, роль самого Ірландця – ґангстера італійського походження. Тема фільму для обох є не новою. Скорсезе частенько знімає фільми про долю італійців (див. походження Мартіна), а тема ґангстерських розбірок – залюблена його тема.
Зізнаюся чесно: я трохи перелякалася, коли побачила хронометраж фільму (і саме через це стрічка не вийшла на широкі екрани). Я здогадувалася, що фільм буде довгим. Адже Скорсезе ніколи не знімає фільми, які тривають менше двох з половиною годин. Але 3:30! Народе, 3:30!
З пересторогою десь глибоко в душі нагадала собі, що мушу подивитися це кіно, бо не дивитися – то для слабодухих. І не пошкодувала зовсім! От не забрати у майстра своєї справи уміння створити прекрасну атмосферу. Люблю Скорсезе за його атмосферу. Він так чітко промальовує кожну деталь, що хронометраж середньостатистичного мінісеріалу перестає бентежити.
«Ірландець» знятий за мемуарами американського прокурора на основі реальної історії. Ірландець – це прізвисько головного героя з подвійним життям. Вдень він – голова профспілкової організації, а вночі - італієць-мафіозі, який вбив більше двадцяти людей, але якого так і не впіймали, поки він сам не зізнався у злочинах…
Так, це – напружена психологічна драма з яскраво прописаними характерами усіх персонажів, ідеально розробленими діалогами, відповідною музикою та статичними, повільними, а моментами – затяжними, мізансценами. Та хіба це є причиною нівелювати прекрасність фільму? Звичайно, ні! Усіх таємниць відкривати не збираюся. Але рекомендую до перегляду «Ірландця» обов’язково! А ще - вболіватиму за Джо Пеші на "Оскарі" (це той актор, який зіграв бандита Гаррі у нашій улюбленій новорічній комедії "Сам вдома")

Коментарі