"ЗОЛОТИЙ ГЛОБУС-2022": ЩО ЦІКАВОГО?

Цьогорічна церемонія вручення премії "Золотий глобус", що відбулася минулої ночі, трохи мене здивувала. Чому? А тому, що я завжди щось собі навигадую, а потім все відбувається діаметрально протилежно до тих вигадок. Благо, що цього разу тільки один пункт моїх переконань полетів у тартарари. Це, звісно, краще, аніж з "Оскаром" позаминулого року, але не менш важливо. Бо моя віра у перемогу Бенедикта Камбербетча була стійкішою, аніж віра деяких людей у своїх богів. Не зародилося жодного малесенького сумніву, що він понесе (чи повезе, хто його знає?) додому і статуетку "Золотого глобуса", і "Оскар". А ми з вами знаємо, що "Золотий глобус" називають репетицією "Оскара". Тому, швидше за все, цьогоріч Бенедикт залишиться тільки номінантом.

Конкурентами Камбербетча ("В руках пса") у категорії "Кращий актор у драматичному фільмі" були: Дензел Вашингтон ("Трагедія Макбета"), Хав'єр Бардем ("Бути Рікардо"), Махершала Алі ("Лебедина пісня") та Вілл Сміт ("Король Річард"). І перемогу отримав... Вілл Сміт! Якщо ви дивилися фільм "Король Річард", то знаєте, що це - біографічна історія про сестер-тенісисток Серену і Вінус Вільямс. Вілл Сміт виконує роль Річарда - батька дівчат, а за сумісництвом - їхнього тренера (чи навпаки?). Роль - драматична. В доробку Сміта таких серйозних ролей - не багато. Без сумніву, він - актор талановитий, різноплановий, професійний. Але ж ми у даній ситуації розглядаємо у порівнянні з іншими акторами, представленими у номінації, правда ж? Так-от. У порівнянні з Камбербетчем чи Вашингтоном Сміт, як на мене, програє. Хоч треба віддати належне його роботі: він відпрацював кожен долар свого гонорару. 

Та не треба забувати, що межі таланту у кожного актора/кожної акторки - різні. Комусь дано бути Меріл Стріп, а хтось щаслив(а)ий, будучи Меган Фокс. І в моєму порівнянні - ні краплі образи жодної з актрис. Та, здається, ми вже не живемо у світі, в якому нагороджують за те, що ти зробив/-ла щось трохи краще, ніж зазвичай, тоді як твій/твоя суперни(к)ця завжди це робить круто. Але все це - тільки моя суб'єктивна думка, адже вирішувати тільки вам.

Окрім шокуючої для мене ситуації з Камбербетчем, вражаючих моментів на "Золотому глобусі" не відбулося. Вп'яте статуетку отримала Ніколь Кідман. Цього разу - за роль у фільмі Аарона Соркіна "Бути Рікардо". Першу нагороду Кідман отримала ще у 1996 році за фільм "Померти заради" ("Найкраща акторка в мюзиклі чи комедії"). Далі були "Мулен Руж", "Години" та мінісеріал "Маленька велика брехня".

Кілька нагород (3) отримав рімейк "Вестсайдської історії" 1961 року у режисурі Роберта Вайза і Джерома Робінса. Цього разу кіноверсію класичного бродвейського мюзикла (музика Леонарда Бернстайна) презентував культовий Стівен Спілберг. 

Нагороду за кращу чоловічу роль в мюзиклі чи комедії повіз додому Ендрю Ґарфілд - той актор, який шикарно зіграв у фільмі Мела Гібсона "З міркувань совісті" у 2016 році. Але знають його назагал завдяки ролі Людини-павука/Пітера Паркера у серії Марвелівських фільмів. Свого часу він замінив Тобі Маґвайєра, а його - молодий красунчик Том Голланд.

За музику "Золотого глобуса" дали Гансу Ціммеру ("Дюна"). Моя душа віддала би за прекрасну інструменталку в фільмі "В руках пса". Так сильно останній раз мене вразили інструментальні мелодії з "Джокера" з Гоакіном Феніксом. І жодної інтриги: Біллі Айліш і КО забрали нагороду за кращу пісню до фільму з Бондіани. Добре пишуть пісні до фільмів про агента 007, скажу я вам.

Кому ближчі серіальні history, то кращим драматичним серіалом назвали "Спадкоємців" ("Гра в кальмара" пролетіла як фанера над Парижем, і це мене зовсім не засмутило), а кращим серіалом-комедією стали "Хитрощі". До слова, з переліку комедійних номінантів раджу до перегляду все. Можете розпочати з "Великої".

Радію за Ем Джей Родріґез: її гра у "Позі" - бездоганна. А серіал - вартий перегляду, бо підіймає важливі соціальні питання самоідентичності, ґендерної рівності та стереотипів 80-их років ХХ століття.

Більше гучних цікавинок на церемонії не спостерігалося.

Тепер - в очікуванні чуда на врученні премій "Оскар"!



Коментарі