НЕДИТЯЧА "ГРА В КАЛЬМАРА" (18+)


Південнокорейський серіал "Гра в кальмара" (режисер та автор сценарію - Хван Дон Хьок), який вийшов на платформі Netflix у вересні цього року, сколихнув увесь світ, побив усі можливі рекорди, запустив нову серію чудернацьких мемів та нещодавно отримав офіційне зелене світло на створення другого сезону. Бо залишити не спустошеними такі золоті ресурси - просто гріх. Сиджу, перебираю ногами в очікуванні, бо розумію, що в конкретній ситуації серіал у другому сезоні може значно втратити (як часто буває з серіалами, коли продюсери вирішують викачати з них все до останньої монетки). 

До моменту виходу у світ інформації про продовження "Гри в кальмара" на другий сезон мені подобався фінал першого сезону, тому що я його сприймала, як фінал серіалу. Тепер у мене є кілька варіантів розвитку подій. Поділюся своїми ідеями з вами.

Було би логічно, але дуже передбачувано, якби у другому сезоні автори продовжили торувати знайомий шлях і не перейшли цю тонку грань між добром і злом. Так, у цьому серіалі є чітка межа між добром і злом, просто проілюстрована за канонами заданого жанру. Головний герой Сон Гі Хун або №456 тільки раз перейшов на сторону зла - у сцені вбивства літнього чоловіка №001. Як виявилося пізніше (а уважні глядачі і глядачки запримітили неладне ще у першій серії), №001 не загинув. Ба більше! Саме він мутив неладні ділішки з іграми на виживання вже багато років. Тому наш головний герой залишається з чистими ручками до кінця. 

Якщо інші фільми з таким самим сюжетом (знаємо ми їх десятки: канонічна серія фільмів "Пила", трилогія "Куб", "Клаустрофоби", "Екзамен", "Експеримент "Офіс", "Щоб ви зробили" з Сашею Грей в головній ролі) врешті-решт доводять головних героїв чи героїнь до вбивства власними руками, у "Грі в кальмара" цього не відбулося. №456 за дев'ять серій нікого не вбив, хоч і мав можливість. 

Тому виникає запитання: чи такі запропоновані обставини діятимуть у другому сезоні? Бо якщо №456 проміняв довгоочікувану зустріч з донькою на можливість помсти, то чи не переступить він ту саму невидиму ефемерну грань, яку не переступив у першому сезоні? Тоді "Гра в кальмара" втратить оту унікальну відмінність від фільмів та серіалів зі схожим сюжетом. І перетвориться на банальну різанину з кров'якою заради хайпу та заробляння кешу.

Якщо ж таки автори серіалу "поведуться" на запити глядацької аудиторії, то чим може бути цікавим другий сезон? Першочергово - новим кастом (бо, як ми пам'ятаємо, попередній за сценарієм віддав богові душеньки). Крутий акторський каст робить половину справи. Що ж робити з іншою половиною? Привабливими для глядачів у першому сезоні були саме квести, які долали герої і героїні, та результат цих квестів. Як потрібно завернути сюжет у другому сезоні, щоб ми побачили знайому "Гру в кальмара"? А ніяк! Не думаю, що нас потішать такими ж іграми. Авторам треба значно змістити акценти, аби розвинути сюжет та зосередитися на єдиному герої, який вижив, переосмислив життєві пріоритети та вирішив боротися зі злом. 

Важливо, аби тепер "Гра в кальмара" не змінила апріорі заданий жанр та не перетворилася на кровавий бойовик з елементами східноазійських єдиноборств. То я жартую, звичайно. Але хто його знає... Дуже часто буває так, що перший сезон серіалу захоплює, а інші аж надто розчаровують. Єдине, що залишається фанатам, - чекати та надіятися. А особисто я прогнозую дуже багато драми, ідеалізації та трохи утопічності другому сезону культової "Гри в кальмара".

Коментарі