ОСКАР-2021: ПІДСУМКИ

Вручення "Оскарів" - це завжди хода по крихкій поверхні. Навіть зважаючи на тенденції, перегляд усіх номінованих фільмів та багаторічний моніторинг переможців і переможниць, не завжди вдається розкусити усі хитрощі. Здається, знаю все, а насправді не знаю нічого.
Ось тоді переповнюють дивні відчуття: чи то образи, чи то обурення, чи то злості, чи то неспроможності впливати на неконструктивні рішення. Щороку "Оскар" дарує несподіванки. І не завжди - приємні. 
Тоді сиджу собі і думаю, як так сталося, що драма "Втеча з Шоушенку" (1994) Френка Дарабонта за романом Стівена Кінга номінувалася на сім статуеток і не здобула жодної. Зате зараз займає першу позицію на IMDb і вважається кращим фільмом усіх часів. 
Або чому Леонардо Ді Капріо, п'ять разів номінований на "Оскар", приніс додому лишень одну статуетку. І, нехай мене вибачать шанувальники Іньярріту, не за найкращу роль у своїй кар'єрі. Взагалі виникає логічне запитання: чому у Лео тільки п'ять номінацій. Куди загубилися ролі у таких фільмах, як "Титанік" (1997), "Впіймай мене, якщо зможеш" (2002), "Відступники" (2006) "Острів проклятих" (2010) чи "Джанго вільний" (2012)? Потужні ролі, потужніші за ролі деяких номінантів. Чому Кейт Вінслет отримала свою статуетку за роль Рози, а Ді Капріо за роль Джека - ні? Я не побачила домінування професійності Кейт над Лео. В мене виникають претензії не через шалену любов до культового "Титаніка" (радше - навпаки) і не через шаленство до Ді Капріо (бо ніколи від нього не шаленіла, як, зрештою, ні від кого іншого теж). Просто хочеться справидливої оцінки роботи акторів та акторок. А часами видається, що не за цими категоріями оцінюють. 
Є ті, кого "Оскар" не визнає. У цьому списку, окрім Ді Капріо, ще й Тарантіно. Не уявляю, що має статися, щоб Квентіну вручили "Оскар". Хіба не достатньо "Кримінального чтива" (1994), "Вбити Білла" (2003), "Безславних виродків" (2009) чи того ж "Джанго вільного" (2012)? Чого вам ще треба, оскаровибиральники?! Напевне, більше орієнтації на широку аудиторію. Тарантінівські фільми входять в усі рейтинги кращих фільмів, а він - кращих режисерів в історії. Але - ні. Не для Кіноакадемії. На жаль...
Та давайте залишимо минуле у минулому, де йому і місце. І поговоримо про 93 церемонію.
Цьогорічний "Оскар" пройшов без треш-перемог. Дуже грамотно, правильно і точно. Були хвилювання, що через пандемію, перенесення традиційної дати проведення церемонії, зміну формату тощо, "Оскар" перелякається та натворить невідворотних багів. Але - ні. Все було навіть краще, ніж у буденності передпандемічній.
Маємо кілька мінірекордів:
- вдруге за 93 церемонії у номінації "Краща режисура" перемогла жінка. Крім того, Хлої Чжао, режисерка "Землі кочівників", вийшла отримувати статуетку у непримітній no name сукні, з двома косичками і без макіяжу. Хіба "Оскар" колись таке бачив?!
- Ентоні Гопкінс у свої 83 роки став найстаршим актором, який отримав перемогу у категорії "Краща чоловіча роль" за роль Ентоні у фільмі "Батько". Браво! Ніякого ейджизму - тільки повага! Проте, Гопкінс не зміг бути присутнім на церемонії;
- вперше за історію проведення "Оскара", вручення премій відбувалося не лише у традиційній локації - Dolby Theatre, а й у приміщенні залізничної станції Union Station. Більше того, цьогоріч "Оскар" став справді міжнародним: такі собі мініцеремонії відбулися у Парижі та Лондоні. Зв'язок між собою міста підтримували завдяки онлайн-сполученню.  
Скажу вам так: усі фільми-номінанти 2021 року заслуговують вашої уваги. І хто би не отримав перемогу на цьогорічній церемонії - отримав би її заслужено. Незважаючи на локдауни, пандемію та зміну нашого життя, цей рік був багатим на достойні, інтелектуальні, сильні фільми. Так, вони розповідають нам важкі і сумні історії (у переліку кращих не було жодного комедійного кіно), але, як ніколи до того, ці фільми максимально близькі нам і сповнені надії.
Ось список лауреатів премії "Оскар":
Найкращий фільм – "Земля кочівників"
Найкращий режисер – Хлої Чжао "Земля кочівників"
Найкраща актриса – Френсіс МакДорманд ("Земля кочівників")
Найкращий актор – Ентоні Гопкінс ("Батько")
Найкращий актор другого плану – Деніел Калуя ("Юда і Чорний месія")
Найкраща актриса другого плану – Юн Ю Джун ("Мінарі")
Найкращий оригінальний сценарій – Еміральд Феннел ("Перспективна дівчина")
Найкращий адаптований сценарій – Крістофер Гемптон ("Батько")
Найкращий фільм іноземною мовою – "Ще по одній" (Данія)
Найкращі грим та зачіски – "Ма Рейні: Мати блюзу"
Найкращі костюми – "Ма Рейні: Мати блюзу"
Найкращий звук – "Звук металу"
Найкращі візуальні ефекти – "Тенет"
Найкраща робота художника-постановника – "Манк"
Найкраща операторська робота – "Манк"
Найкращий монтаж – "Звук металу"
Найкраща музика до фільму – "Душа"
Найкращий саундтрек – Fight For You ("Юда і Чорний месія")
Найкращий анімаційний фільм – "Душа"
Найкращий короткометражний фільм – "Два далекі незнайомці"
Найкращий короткометражний анімаційний фільм – "Якщо щось станеться, я вас люблю"
Найкращий короткометражний документальний фільм – "Коллетт"
Найкращий повнометражний документальний фільм – "Мій учитель-восьминіг"

Коментарі