ПІДСУМКИ КІНОРОКУ 2020

Напевне, ніхто не наважиться оскаржувати думку про те, що 2020 рік виявився нелегким. Було би дивно і несподівано, якби хтось впевнено стверджував, що минулий рік минув без баґів. Всюди. Для людей, для тварин (згадайте хоч бідолашних датських норок). У будь-якій області діяльності. В тому числі - кіноіндустрії.

Незважаючи на локдауни, кризу і майже відчай, 2020 залишив нам трохи цікавенького. Що саме? Читайте далі!

ДУШЕВНА АНІМАЦІЯ. Найпрекрасніше, що бачили мої очі на екранах минулого року, - це мультфільм у копродукції двох компаній-гігантів Walt Disney Pictures і Pixar - "Душа". Надзвичайно добрий, але зовсім не наївний фільм для глядачів і глядачок будь-якого віку. Трохи сумна, але дуже чесна історія про шкільного вчителя музики, який прагнув більшого - стати колись визначним музикантом і невпинно грати джаз. Але життя - непередбачувана штука. Воно вчить нас розширювати горизонти, любити світ і шукати. Шукати себе, шлях, людей і почуття. Навіть у найменших деталях. Безперечно, "Душа" - це душа минулорічної анімації.
ДРАМАТИЧНИЙ РЕДКЛІФФ. Не знаю, чи ви в курсі, але я не зовсім рівно дихаю, коли чую прізвище маленького мага. Колись маленького. Не надто він і виріс за ті двадцять років, будьмо відвертими, але таланту йому не позичати. І фільми він обирає собі до смаку, а глядачам і глядачкам - до подиву. Чому? А згадайте його фільмографію! Чого тільки там немає! І людина-ножик, і руки-пістолети, і диявольські роги, і навіть Булгаков! Не боїться, хитрюга, нічогісінько! Та у 2020 році Деніел Редкліфф вирішив пригальмувати з оригінальними фільмами і обрав до роботи класичну драму на реальних подіях "Втеча з Преторії". Чи вийшло у нього дотриматися канонів? Критики ще не дійшли спільної думки, але я вважаю, що спроба - гідна. 
DISNEY vs CHINA. Ой, не зупиниться той Disney дублювати свої мультфільми своїми ж фільмами. І чого б це мав зупинятися, якщо на виході - мільйонні касові збори. Хто б зупинився?! Нас уже перестала ця манера дивувати. Ми лишень очікуємо щороку інформацію, який Діснеївський фільм за Діснеївським мультиком вийде на екрани цього разу. У 2020 році всі (і я у цій бравій команді) з нетерпінням чекали на "Мулан". Взагалі, "Мулан" 1998 року - один із найулюбленіших моїх мультфільмів. І не тільки від Disney. Тому, якщо ви - поціновувач чи поціновувачка, як і я, то, прошу вас, не дивіться фільм. А якщо таки глянете, то пам'ятайте, що я вас попереджала! А ще пам'ятайте про скандали, що розгорілися довкола фільму. Так, скандалів було декілька. Перший: акторка Лю Іфей (виконавиця Мулан) висловила підтримку гонконгським поліціянтам, які розганяли антиурядові протести. Пам'ятаєте ту історію, коли поліція побила мирне населення? Ну от. Другий: Disney примудрився у титрах до фільму висловити подяку комуністичній партії Китаю! А саме - відділу пропаганди Комуністичної партії Китаю Сіньцзян-Уйгурського автономного району та Бюро громадської безпеки міста Турфан. Кажуть, що саме там знаходяться концентраційні табори для уйгурів. Як вам натяк на те, що Disney, можливо, і необдумано, але підтримав геноцид нацменшин?
ЕНОЛА ЧИ ЕММА? У 2020 році вийшли два помітні фільми про жінок. Це - "Енола Голмс" та "Емма". "Енола Голмс" - фільм від поп-платформи Netflix з Міллі Боббі Браун (мегакрута акторка-підліток з серіалу "Дивні дива") у головній ролі. "Емма" - екранізація славнозвісного роману Джейн Остін з Анею Тейлор-Джой (так, так, зірка "Королівського ґамбіту"). Якому з фільмів надати перевагу - вибір ваш. Та фільми дуже різняться між собою. Не тільки сюжетом, а й естетикою та режисерськими концепціями. Ну, і темами, звісно. Бо "Енола Голмс" - пригодницький фільм про дедуктивні задатки молодшої сестри Шерлока, а "Емма" - класичний роман про пошуки кохання.
                 
ШАХ І МАТ. Хто би міг уявити, але наприкінці минулого року темна і, на перший погляд, зовсім непримітна конячка поставила мат самій чемпіонці! Я про "Бріджертонів" та "Королівського ґамбіта". Поспівали ми дифірамби крутій псевдоісторичній драмі "Королівський ґамбіт" і заспокоїлися по-тихеньку, бо не думали, що у 2020 може вийти ще більш псевдоісторичний і ще більш популярний серіал! А от і зміг! В останні дні минулого року світ побачив "Бріджертонів" і просто збожеволів. Не знаю, може, то гарячий герцог затуманив розум усій планеті, чи то нетривіальний та оригінальний сюжет так подіяв, але за лічені дні "Бріджертони" побили усі можливі рекорди Netflix. Безумовно, серіали - напрочуд естетичні та красиві. В них - цікаві оповіді, круті касти, шикарні костюми та музика, яка лунатиме у ваших головах ще кілька днів. Хочете обрати один з них? Не варто! Дивіться обидва. Адже вони - точно варті вашої уваги! От я не могла відірватися від екрану!
                  
НА КРАЮ СВІТУ. Давненько ми не бачили якісних фільмів-катастроф. От щось на кшталт "Післязавтра", "Армаґедона" чи навіть "Титаніка". І в 2020 році ми теж не побачили. Надіялися, але не склалося. Такий розпіарений фільм-катастрофа "Ґренландія", який (нам так обіцяли!) мав стати сенсацією і одним з кращих фільмів у своєму жанрі за останні роки... Але не став. Навіть не наблизився до мети. Що можу сказати? Ґренландія - на краю світу, а фільм - десь на окраїнах списків з фільмами-катастрофами. І так, можна сказати, що "Ґренландія" - не фільм-катастрофа, а фільм "Ґренландія" - катастрофа (як вам мої ігри зі словами?). Навіть Джерард Батлер не врятував, хоч його старання таки трохи помітні.
ЛЕГЕНДИ. Два легендарні режисери у 2020 році видали світу свої нові фільми. Крістофер Нолан зняв суперечливий "Тенет", а Гай Річі - люксових "Джентельменів". Як на мене (знову ж таки) треба дивитися обидва. Бо, по-перше, то витвори легенд, а хіба ми таке пропускаємо? А по-друге, в обох - такі шикарні касти, що не глянути - то себе не поважати. Тому дивіться обов'язково!
                   

Коментарі