АКТОРКИ-ФЕМІНІСТКИ

Хоч на дворі ХХІ століття, та жінки й надалі повинні боротися за рівні права з чоловіками та доводити, що рівноправ'я - це нормально і навіть правильно. Така проблема існує у всьому світі і навіть у Голлівуді.
Тому сьогодні розповім про самодостатніх, сильних і впевнених жінок, які наголошують на рівності з чоловіками та докладають зусиль, аби всі жінки світу повірили у себе, свої можливості і не залежали від думок та рішень протилежної статі.

Емма Вотсон
Активістка феміністичного руху. Її обурює, що чоловікам-акторам виплачують більші гонорари, ніж жінкам-актрисам. У 2014 році стала послом доброї волі ООН. Створила організацію HeForShe, яка закликає чоловіків виступати за рівність статей, та книжковий клуб для феміністок, у якому є кураторкою зустрічей.
"Боротьба за права жінок занадто часто буває синонімом чоловіконенависництва. Я точно знаю, що так бути не повинно. Фемінізм - це віра в те, що чоловіки і жінки повинні мати рівні права і можливості. Це наука про політичну, економічну і соціальну рівність статей"

Анджеліна Джолі
Анджеліна Джолі займається благодійністю і часто відвідує неблагополучні для життя африканські та азійські країни, допомагаючи тамтешнім дітям. У своїх виступах вона наголошує саме на правах дівчаток, які на рівні з хлопчиками повинні здобувати освіту та бути захищеними від сексуальних домагань. Вона акцентує на тому, що права жінок ущемлюються не тільки у малорозвинених державах, а й в цілком цивілізованих, тому необхідно створювати відповідні закони. І над розробкою цих законів повинні працювати жінки. Сильна, незалежна та освічена жінка - ось запорука успіху будь-якої країни.
"Я раджу своїм донькам розвивати інтелект. Жодне плаття не прикрасить вас, якщо ви порожня всередині. Жінки з чітко вираженою позицією і думкою - дуже привабливі"

Наталі Портман
Публічно виступає за фемінізм. Акцентує увагу на тому, що жінки-феміністки не повинні принижувати чоловіків, захищаючи свої права. І фемінізм не можна наповнювати агресією. Вважає, що жінка і чоловік повинні рівноцінно розподіляти обов'язки у сім'ї: сидіти з дітьми, прибирати чи готувати. Вона відкрито засуджує чоловічий шовінізм. Сповідуючи свої погляди та принципи, з'явилася на цьогорічній церемонії вручення премії "Оскар" у пальто-накидці, на якому були вишиті прізвища жінок-режисерок, роботу яких не оцінюють належним чином через ряд різноманітних, часто стереотипних або архаїчних, причин.
"Я хочу, щоб і чоловіки, і жінки могли бути батьками та працювати. І поєднувати це так, як їм хочеться. Я хочу, щоб і чоловіки, і жінки могли робити все, що їм подобається, у сексуальному плані, і їх би за це не принижували"
 
Ель Феннінг
Одна із найперспективніших молодих актрис Голлівуду. З її слів, у кінематографі досі існує стереотип, що для жінки-актриси обов'язково потрібно придумати любовну лінію. Обирає ролі сильних героїнь, щоб показати, що жінка може бути самодостатньою та впевненою у собі.
"У кіно є багато ролей, в яких героїня залежить від головного героя. Нам не обов'язкова любовна лінія, ми цілком можемо бути самостійними. Є так багато фільмів, в яких хлопці - самотні, і просто роблять свою справу. Чому б не знімати таке кіно про жінок?"
 
Меріл Стріп
Її справедливо називають "рупором фемінізму у Голлівуді". Вона спеціально обирає ролі сильних, а часом і владних жінок. Чого вартують її оскароносна роль Маргарет Тетчер у фільмі "Залізна леді" та Аманди Пріслі у драмедії "Диявол носить Prada"? У кожній своїй промові наголошує на рівних правах між статями. Втім, не називає себе відвертою феміністкою, а тільки стверджує, що повинен бути баланс між жінками і чоловіками. Актриса старається правильно доносити сенси фемінізму, адже вважає, що цей термін з часом набув негативних конотацій.
"Я - жінка. І я борюся за права своїх, та це не означає, що ми - розумніші або кращі за чоловіків. Люди вже заїздили слово "фемінізм" до такої міри, що дівчата перестали розуміти, що насправді воно означає"

Патриція Аркет
Про свої погляди актриса заявила на щорічній церемонії вручення премії "Оскар" у 2015 році. Отримавши статуетку у номінації "Краща жіноча роль другого плану" у фільмі "Юність", вона висловила свою стійку позицію щодо рівних прав між жінками та чоловіками і закликала жінок поважати себе, боротися за своє місце під сонцем та вимагати оплати праці на рівні з чоловіками. Її промову гучними оплесками підтримали Меріл Стріп, Дженніфер Лопес та Бейонсе.
"Прийшов час для жінок. Рівність повинна означати рівність. Це правда: чим старшими стають жінки, тим менше вони заробляють. А найвищий відсоток дітей, які живуть у бідності, - у сім'ях, де матері - домогосподарки. Це невиправдано, що ми їздимо по всьому світу і горланимо про рівні права жінок в інших країнах в той час, коли самі цього не робимо"
 
Фото - з мережі.

Коментарі