СИТКОМ ЯК РІЗНОВИД КОМЕДІЇ


Ситком/ситуаційна комедія/комедія ситуацій – різновид комедійного жанру, який виник у США в 20-их роках минулого століття. Спочатку ситкоми використовувалися виключно для створення радіопрограм. Та пізніше успішно перекочували на телебачення. Найяскравіший пік розвитку ситкомів припав на 90-ті роки ХХ століття.
Які ж основні ознаки ситкому? Насамперед – це сміх за кадром. Саме ця специфіка відрізняє ситком від інших жанрів комедії. Хоча у ситкомах, знятих вже у ХХІ столітті, перестають вдаватися до прийому із закадровим сміхом.
Зазвичай головні персонажі у ситкомах є стабільно постійними, тобто, незмінними від першої до останньої серії, та наділені специфічними/оригінальними/приємними рисами характеру, які дозволяють їх полюбити і їм співпереживати.
Хронометраж однієї серії ситкому – не більше 20-30 хвилин, що дає змогу глядачам і глядачкам не стомлюватися від закадрового сміху, отримати логічне завершення подій, повністю їх осмислити і не загубитися в історії.
Про ідейність сюжету можна здогадатися саме з характеристики назви – ситуаційна комедія або комедія ситуацій. Тобто, глядач/ка при перегляді ситкому отримує легкий лінійний сюжет без глибинної ідеології, закручених поворотів чи підсиленого драматизму. У першій серії відбувається знайомство з основним складом героїв, в останній, через сто мільйонів подоланих кумедних ситуацій, ці герої стають сильнішими, досвідченішими та щасливішими. Ось так: ніяких залишніх викрутасів з вашою психікою.  
Ситкоми останніх двох десятиліть дійшли у своїх формі і наповненості майже до перфектності. А найяскравіші представники жанру залишаться в історії кінематографу назавжди, бо стали легендарними і незабутніми. До перегляду деяких з них я зі стабільною повторюваністю вертаюся знову і знову.
Пропоную 4 кращі ситкоми ХХІ століття для вашого перегляду. Швидше за все, ви їх вже бачили. Можливо, неодноразово.
1. Лідером серед ситкомів усіх часів і народів є серіал «Друзі». Так, його зйомки почалися ще в далекому 1994 році, але остання серія вийшла у 2004, тому він плавно з ХХ століття перейшов у ХХІ. І взагалі, які можуть бути рейтинги ситкомів без найкрутішого ситкому?!
2. «Як я зустрів вашу маму» (2005-2014). Так, заядлі фанати серіалу були розчаровані фінальним епізодом серіалу. Розчаровані настільки, що продюсери вирішили відзняти альтернативну кінцівку. Але знаєте, мене і перший варіант розвязки влаштував.
3. «Теорія великого вибуху» (2007-2019). Найдовший ситком із згаданих сьогодні. Можливо, ця протяжність і додала кілька мінусів до рейтингів серіалу, адже історії у крайніх сезонах занадто вже притягнуті за вуха. Та це – на любителя. Деякі глядачі не побачили жодних негативів чи комерційної заангажованості продюсерів, а кількість глядачів, навпаки, збільшувалася з виходом кожного наступного сезону.
4. «Клініка» (2001-2010). Ось він – кращий зразок ситкому без сміху за кадром. Куди там ще той сміх, якщо є текст за кадром, бо ведеться розповідь від імені головного героя, який розповідає нам історію свого професійного та особистого розвитку.
Ситкоми подобаються не всім. Особливо ті, в яких звучить закадровий сміх. От мій чоловік – не в захваті від такого прийому. І його пояснення звучать дуже логічно: він не хоче, аби за нього вирішували, коли йому сміятися, а коли – ні.

Коментарі