ФЕНОМЕНАЛЬНА МЕРІЛ


У Голлівуді (і не тільки) існують актори-феномени. Тобто, ті актори і актриси, які є не тільки безнадійно талановитими, а й диво-дивним чином вміють вибирати ролі та не випадати з творчо-продуктивної обойми. Бо кінодіяльність – річ загадкова: сьогодні ти – зірка, а завтра про тебе забули. Не всі вміють воскресати з творчого забуття. Ніколас Кейдж таки не зміг.
Найяскравішим прикладом акторки-феномена на плацдармі Голлівуду є Меріл Стріп.
Актриса, якій не притаманна класична голлівудська краса. Актриса, яка закінчила Єльський університет – один із найпрестижніших навчальних закладів світу. Та ось вона, така незвична та інша, вирішує підкоряти кіноолімп. І їй це вдається! Не одразу, але вдається…
Вперше у повному метрі вона зявляється у 28 років. За мірками Голлівуду – це пізно. Тим більше, у 70-их, тим більше, жінці. Фільм «Джулія» (1977) – мелодрама, що розповідає історію про двох подруг на фоні боротьби із нацизмом. Меріл Стріп працює на знімальному майданчику з легендами кінематографу Джейн Фондою та Ванессою Редгрейв, а «Джулія» отримує 11 номінацій на премію «Оскар».
Наступний фільм з її участю «Мисливець на оленів» (1978) теж став проривом і номінувався на 9 статуеток «Оскар». Серед цих номінацій – особиста для Меріл Стріп як кращій актрисі другого плану, перемогу в якій вона так і не отримала. Та буквально через рік вона отримує першу головну статуетку за фільм «Крамер проти Крамера», а в 1982 році – другу за роль в одному із найпотужніших фільмів у своїй карєрі «Вибір Софі». Третій «Оскар» потрапляє у руки Меріл через 29 років – за роль Марґарет Тетчер у фільмі «Залізна леді».
Меріл Стріп – легендарна, звідки не глянь. Незважаючи на нереальний графік зйомок, у 1978 році вона одружується зі скульптором Доном Гаммером, а з 1979 по 1991 народжує четверо дітей! Зі своїм чоловіком вона щаслива досі, а троє її дітей теж обрали акторство професією свого життя.
Меріл Стріп змогла побити усі рекорди за кількістю номінацій на найпрестижніші премії у кіноіндустрії. Лишень на «Оскар» вона номінувалася 20 (!) разів. На «Золотий Глобус» – 30 (!) разів, з яких отримала 6. А ще вона – одна з небагатьох, кому вдалося отримати чотири основні кінопремії: «Оскар», «Золотий глобус», премію Гільдії акторів та БАФТА.
Окрім діяльності у кіно, Меріл Стріп бере проактивну участь у соціальному житті США. Вона увійшла до складу Американської академії мистецтв і літератури, отримала почесне звання доктора мистецтвознавства у Гарвардському університеті та є ораторкою Національного музею жіночої історії
Хто ще так може?

Коментарі