ПІДСУМКИ "ОСКАРА-2020"

Я запізнилася, бо багато вже написано та проговорено про результати цьогорічної премії «Оскар». Навіть більше, ніж зазвичай. Адже «Оскар-2020» вперше за багато років приніс глядачам несподіванки.
Нагородження Бреда Пітта першим «Оскаром» за акторські досягнення – це не сюрприз, але надзвичайно приємний момент церемонії. Бо його шанувальники і шанувальниці вже давно цього очікували, і нарешті їхні потаємні сни втілилися у реальність.
А от перемога південнокорейського фільму «Паразити» одразу у двох номінаціях («Кращий міжнародний фільм» та «Кращий фільм року») стала справжньою феєрією вечора. Звичайно, у цій ситуації прослідковуються політичні моменти. Але «Оскар» ще ніколи не йшов на такі ризики. Вперше в історії фільм іноземною мовою став безпрецедентним фаворитом. Здавалося, ніби Пон Джун Хо (режисер «Паразитів») отримає серцевий напад через хвилювання ще при врученні йому першої статуетки. А отримав він їх особисто три! А фільм загалом повіз додому чотири «Оскари». Рекорд, фурор і безліч розмов! Навіть на обличчі Джейн Фонди, яка оголошувала переможця у категорії «Кращий фільм», намалювався вираз повної несподіванки. Я, добре знаючи тенденції розподілу статуеток, реально ставила на перемогу «1917» Сема Мендеса. Та Кіноакадемія поламала усі стереотипи, що, до слова, потішило.
Особисто для мене перемога «Джокера» лише у двох номінаціях з одинадцяти – дуже очікувана. «Кращий актор» і «Краща музика» - надзвичайно крутий результат для режисера Тодда Філліпса, який вперше в житті зняв драматичний фільм. І, судячи об’єктивно, в усіх інших категоріях, на які номінувався фільм, були претенденти значно сильніші.
Відбулося тільки два моменти, які трохи підсипали солі у мою ейфорію: перемога четвертої «Історії іграшок» у номінації «Кращий повнометражний анімаційний фільм» та перемога Рене Зеллвеґер у номінації «Краща жіноча роль». Менше дискусії викликає перемога Зеллвеґер, бо її робота у «Джуді» справді заслуговує на овації. Але раціонально (і відкидаючи присутні тут політично-шовіністичні моменти) можна було би відзначити Скарлет Йоґансон за неймовірно круту роль у драмі «Шлюбна історія».
Більш спірною є перемога «Історії іграшок». Я догадувалася (і вже писала про це), що, швидше за все, у даній категорії переможе касовість, а не мистецький рівень. Та надія жевріла до останнього моменту. Прикро за «Клауса». І прикро було торік за «Острів собак». Та нічого не поробиш…
Ще пару історичних моментів з хроніки цьогорічної церемонії: 
1. Вперше в історії українка отримала статуетку «Оскар» - за перемогу у номінації «Найкращий документальний короткометражний фільм». І нею стала киянка Олена Андрейчева, яка сьогодні проживає у Лондоні.
2. Також вперше в історії переможцями «Оскара» стали екс-президент та екс-перша леді США (Барак та Мішель Обами) за продюсування фільму «Американська фабрика», якому вручили статуетку за «Найкращий документальний повнометражний фільм».
Ось вам повний список переможців 92-ої церемонії вручення кінопремії «Оскар»:
Найкращий фільм – «Паразити» («Parasite»)
Найкращий режисер - Пон Джун Хо, «Паразити» («Parasite»)
Краща чоловіча роль - Гоакін Фенікс, «Джокер» («Joker»)
Краща жіноча роль - Рене Зеллвеґер, «Джуді» («Judy»)
Найкращий актор другого плану - Бред Пітт, «Одного разу… в Голлівуді» («Once Upon A Time in Hollywood»)
Найкраща актриса другого плану - Лора Дерн, «Шлюбна історія» («Marriage Story»)
Найкращий анімаційний повнометражний фільм – «Історія іграшок 4» («Toy Story 4»)
Найкращий анімаційний короткометражний фільм – «Волохата любов» («Hair Love»)
Найкращий оригінальний сценарій - «Паразити» («Parasite»)
Найкращий адаптований сценарій – «Кролик Джоджо» («Jojo Rabbit»)
Найкраща робота художника-постановника – «Одного разу в… Голлівуді» («Once Uppon A Time in Hollywood»)
Найкращий дизайн костюмів – «Маленькі жінки» («Little Women»)
Найкращий короткометражний ігровий фільм – «Сусідське вікно» («The Neighbors 'Window»)
Найкращий документальний повнометражний фільм – «Американська фабрика» («American Factory»)
Найкращий документальний короткометражний фільм – «Навчитися кататися на скейтборді в зоні бойових дій (якщо ти дівчина)» («Learning a skateboard in the Warzone (If You’re a Girl)»)
Найкращий монтаж звуку – «Аутсайдери» («Ford vs Ferrari»)
Найкраще зведення звуку - «1917»
Найкраща операторська работа - «1917»
Найкращий монтаж - «Аутсайдери» («Ford vs Ferrari»)
Кращі візуальні ефекти- «1917»
Найкращий грим і зачіски – «Сенсація» («Bombshell»)
Найкращий фільм іноземною мовою - «Паразити» («Parasite»)
Найкраща музика до фільму - Гільдур Гуднадоуттір, «Джокер» («Joker»)
Найкраща пісня – «I'm gonna Love Me Again», сер Елтон Джон/Берні Топін, «Рокетмен» («Rocketman»)

Коментарі