ЖИВІ ІГРАШКИ ВІДНАЙШЛИ СПОКІЙ


Ходила я і бідкалася, що немає у 2019 крутих мультфільмів. А потім глянула з різницею в кілька днів «Клауса» та «Історію іграшок-4». Останній, чомусь, влітку пролетів повз мене. Таке буває дуже не часто…
Про «Клауса» вже писала, тому сьогодні побалакаємо про четверту «Історію іграшок» - копродукцію двох компаній-гігантів Walt Disney Pictures та Pixar Animation Studios.
На цих мультфільмах виросло не одне покоління, адже перша серія тетралогії вийшла у 1995 році. Тоді навіть я була ще малою. Четверта серія – у 2019. У світовому прокаті фільм зібрав більше мільярда доларів та опинився на 30 сходинці найкасовіших фільмів за всю історію! Якесь шаленство!
«Історія іграшок-4» («Toy Story 4») - заключна серія. Ми назавжди прощаємося з Вуді, Базом Лайтером, Бо Піп та іншими героями. Та хіба ми зможемо їх забути? Звичайно, ні!
Гідне вийшло завершення історії. Вкотре. Без сумніву, «Історія іграшок» - це не звичайний прохідний мультфільм, який можна просто подивитися, вручити цілий ряд нагород, возрадуватися та забути. Це – епоха, яка вплинула не тільки на погляди глядацької аудиторії, а й на розвиток мультиплікації в цілому.
Щодо питання, чи отримає «Історія іграшок» цьогоріч «Оскар»? Думаю, є усі шанси. Коли Кіноакадемія стоїть на роздоріжжі вибору, кому вручати премію – потужному естетично шедевру типу «Клауса» чи зразку популярного мистецтва типу «Історії іграшок»… То пригадаймо минулорічну церемонію нагородження і божевільний батл між «Островом собак» та «Людиною-павуком: навколо світу». Хто переміг у запеклій сутичці? Так, перемогли каса і попкультура. Не засуджую «Людину-павука», мультфільм – якісний і цікавий. Але так важко зберігати здоровий ґлузд та не потрапити на гачок сучасних вподобань і популярності (чи популізму, хтозна?), коли у спину дихають мегакорпорації, які задають ритми для танців у кіноіндустрії… Як висновок, у шорт-лісти «Оскара» з морем номінацій дивним чином потрапляють «Чорна пантера» чи «Людина-павук: навколо світу».
Сюжетних спойлерів не буде. Мені на них наплювати, але іншим вони можуть не подобатися. Тому детально сюжет не прописуватиму. Лише скажу, що в останній частині зявляється кілька нових персонажів – надзвичайно кумедний Форкі, антагоністка Ґаббі з її прислужниками, які навдивовижу схожі на Чакі з однойменної серії фільмів, та дуже смішна парочка плюшевих іграшок Дакі і Банні (гадаю, ви розумієте, чому у них саме такі імена). Фінал – гідний аплодисментів. Усі герої роблять правильний вибір, знаходять своє місце під сонцем і від того – щасливі та задоволені результатом. Ніяких ґрандіозних сюрпризів чи сюжетних вивертів. Все зроблено ідеально і солодко. А от чи така солодкість вам до смаку – вирішуйте самі…

Коментарі