ОСТАННІ БАЙОПІКИ


За останній час вийшли у світовий прокат два байопіки* про легендарних музикантів: у 2018 році «Богемна рапсодія» та у 2019 – «Рокетмен».
Нагадую, що байопік відрізняється від фільму, заснованого на реальних подіях, адже дозволяє трактування та зміни заради художніх/мистецьких цінностей стрічки.
«Богемна рапсодія» - драма про культовий музичний гурт 80-их «Queen», зокрема – про фронтмена цього гурту, Фреді Мерк’юрі, та його складний шлях до успіху і визнання. У головній ролі – Рамі Малек. Над створенням фільму працював гітарист гурту «Queen» Браян Зінґер, який відповідав і за музику. Після виходу на широкі екрани фільм отримав змішані відгуки кінокритиків та глядачів, але підсумком високої якості кіно стали чотири статуетки «Оскар» за «Найкращу чоловічу роль», «Найкращий звук», «Найкращий монтаж» та «Найкращий звуковий монтаж», номінація на «Найкращий фільм року» та майже мільярдні касові збори.
Rotten Tomatoes подарував «Богемній рапсодії» лише 60% від критиків, які зауважили, що творці фільму недопрацювали лінію сексуальної ідентифікації головного героя (тобто, Фреді Мерк’юрі) та загалом поверхнево ілюстрували історію легендарного колективу. Єдиний, хто не отримав жодної негативної критики, Рамі Малек. Справді, його потужна акторська майстерність та досконале перевтілення справили враження на кожного і кожну.
Які ж висновки? Як байопік «Богемна рапсодія» залишає добрий післясмак і об’ємне задоволення від перегляду. Його можна рекомендувати до перегляду та помістити у свою колекцію фільмів. Бо байопіків, на жаль, дуже мало…
Якщо «Богемна рапсодія» не розчарувала (хоч і не повністю задовільнила), то «Рокетмен» став величезним і болючим розчаруванням 2019 року. Бо для мене «Рокетмен» - це фільм про жалість. Здається, ніби заради цього його знімали. Мені не хотілося співчувати Елтону Джону, знаючи його історію життя. В моїй душі не виринали проблиски поваги до нього як легендарного творця рок-музики всупереч несприйняттю та неприйняттю його, як представника ЛГБТ, суспільством. Образ Елтона Джона – це жахлива пародія на сильну людину. Не залишала думка про те, що фільм знятий заради додаткового піару. Чи як ще можна розуміти такий сюжет і такого персонажа?
Майже вперше моя думка не співпадає із загальною думкою критиків. Бо Rotten Tomatoes віддав «Рокетмену» аж 89% голосів від критиків! Цього разу я – в опозиції. Єдине, що хоч якось лікує мої душевні рани, це провал фільму у світовому прокаті: зібрано тільки 75 мільйонів. Отож, є надія, що на дешевий піар повелися не всі… 
Як вам не соромно, шановний Декстере Флетчере! Не займайтеся більше маніпуляціями! До добра вони не приводять…

*Байопік (biopic - biographical picture) – біографічний фільм про життя відомої особистості.

Коментарі