ДЖОКЕР: ВОСКРЕСІННЯ ФЕНІКСА


Дивлюся фільми зазвичай вже після того, як вщухне хвиля хайпу. От нарешті подивилася «Джокера». Дуже хвилювалася, аж серце завмирало… Чесно!
Якщо ви думали (чи досі думаєте?), що побачите класичний кінокомікс від DC зі спецефектами, супергероями та екшеном… То забудьте, цього не буде!
Зате буде напрочуд естетична драма про трагедію знищеної суспільством та обставинами людини – історія психологічного народження легендарного Джокера – антагоніста Бетмена. Знаєте, коли є настільки потужна атмосфера, що дрібні баги перестають збуджувати мозок і нарощувати негативне сприйняття.
Я вже бачила екранних Джокерів. І ви теж. Хіба ж можна було подумати, що колись з’явиться хтось кращий за Гіта Леджера? Тим більше, воскресне як той Фенікс із професійної тиші. Зараз я про того Фенікса, що Хоакін, який в останні роки переживав чи то творче вигорання, чи то особисту кризу. Ага-ага! Здається, що він просто вичікував свою зіркову роль! Бо то справді зіркова роль. Ризикну припустити, що роль Джокера може стати для нього найзнаковішою в кар’єрі.
Спостерігати, як видозмінюється персонаж Джокера, - насолода тривалістю у дві години. Його метаморфози відпрацьовані до дрібниць: сміх, погляд, рухи, кольористика у гримі та костюмах. Від коміка Артура з психічними відхиленнями, які, зрештою, не заважають співіснувати із соціумом, до Джокера – втілення кришталево чистого зла.
Ще цікавіше дивитися фільм, коли відомо, що режисер Тод Філіпс до «Джокера» займався у гнітючій більшості зазвичай комедіями. Чули про три частини «Похмілля у Вегасі»? От їх Філіпс зробив. А чому гнітючій? Бо круто в нього драма виходить!
Музика у фільмі – божественна. Авторкою музики є ісландська віолончелістка, про яку ні я, ні ви не знаємо. І, швидше за все, з першої спроби її ім’я не зможемо прочитати. Неземна віолончель додала фільму саме тої атмосфери та розширила межі глибини до безмежності.
От тепер сиджу і думаю: чи буде у 93-річній історії «Оскара» double-boom? Чи Кіноакадемія погодиться на те, щоб Джокер вдруге отримав статуетку? Інтрига, інтрига… Швидше за все, Хоакін Фенікс зійдеться у жорстокій боротьбі за найпрестижнішу нагороду з Леонардо ді Капріо («Одного разу в Голівуді») та Робертом де Ніро («Ірландець»). Та добре знаючи тенденцію до розподілу тих статуеток, підозрюю, що бідний Лео вже отримав все, що міг отримати… Ех… Добрий з нього актор…
Тому з нетерпінням чекаю 20 січня, а з ним – і шорт-лист номінантів на «Оскара». Гаряча намічається церемонія у лютому...

Коментарі