10 КРАЩИХ МЮЗИКЛІВ


Сьогодні запропоную до перегляду мюзикли. Знаю, що не всі у захваті від цього жанру. Взагалі, базуючись на різноманітних дослідженнях та статистиках, на нашій планеті існує дуже мало людей, яким подобаються мюзикли.
А от мені вони подобаються. При перегляді деяких з них відчуваю неймовірний естетичний трепет, блаженство та колосальне задоволення.
Мюзикл – найбільш театральний жанр у кіно. Цілком зрозуміло, що саме це і є однією із причин, чому аудиторія мюзиклів – настільки локальна. Дехто не любить фільмів, насичених музикою та піснями. Інші не сприймають гіперболізації характерів та поведінки героїв (бо так, часто у мюзиклах існують такі прийоми). 
Через це глядачі вигукують слова Станіславського і викреслюють зі свого життя чарівність музичного кіно. Не вважаю це правильним рішенням, зокрема для тих, хто позиціонує себе кіноман(к)ами або ж хоче знати про кіно трохи більше середньостатистичних глядач(ок)ів. 
Мюзикл, окрім того, що є найбільш театральним кіножанром, є складним та синкретичним. Небагато режисерів готові взятися за розробку та побудову такого фільму, понести за нього відповідальність та без сорому і каяття запропонувати на розгляд публіки. 
Пропоную свій список мюзиклів до перегляду (за хронологією виходу фільмів). І, випереджаючи запитання про те, чи я переглянула всі мюзикли, щоб оціночно стверджувати про перевагу мого списку, відповідаю: так, я переглянула усі ціннісні для мистецтва мюзикли і ті, які не несуть нічого, окрім розчарування та плювання в монітор (умовного, звичайно). 
Отож [тут повинна бути феєрична музика у стилі аля-мюзиклу]: 
1. «Співаючи під дощем/Ті, що співають під дощем» («Singin' in the Rain»), 1952, режисери - Джин Келлі (+виконавець однієї з головних ролей) та Стенлі Донен, композитор - Насіо Ерб Браун. Піджанр (то є моя класифікація) – мелодрама. За підсумками Американського інституту кіномистецтва очолив список кращих музичних фільмів та увійшов у першу п’ятірку найвизначніших американських фільмів. Також – у першій сотні серед 250 кращих фільмів за версією IMDb. 
2. «Вестсайдська історія» («West Side Story»), 1961, режисери - Джером Роббінс та Роберт Вайз, композитор - Леонард Бернстайн. Піджанр – драма/трагедія. Посідає друге місце у списку кращих мюзиклів усіх часів за версією Американського інституту кіномистецтва. Отримав 10 премій «Оскар» та одну номінацію на премію! «Вестсайдська історія» - один із моїх беззаперечних фаворитів. 
3. «Звуки Музики» («The Sound of Music»), 1965, режисер - Роберт Вайз, композитор - Річард Чарльз Роджерс). Піджанр – драма/мелодрама. Посідає четверте місце у списку кращих мюзиклів усіх часів за версією Американського інституту кіномистецтва. Отримав 5 премій «Оскар» та 5 номінацій на премію. А ще: у головній ролі – Джулі Ендрюс, яку обожнюю всієї душею! 
4. «Смішна дівчинка» («Funny Girl»), 1968, режисер – Вільям Вайлер, композитори - Жюль Стайн та Боб Меррілл. Піджанр – комедія/мелодрама. У головній ролі – космічно чудова і така ж талановита Барбара Стрейзанд, яка отримала за виконання ролі актриси Фанні Брайс статуетку «Оскар». 
5. «Кабаре» («Cabaret»), 1972, режисер – Роберт Фосс, композитор – Джон Кандер. Піджанр – драма. І знову у головній ролі – беззаперечно знаменита, харизматична, талановита і прекрасна Лайза Мінеллі, яка отримала у свою скарбничку «Оскар». Окрім цієї премії, фільм отримав ще сім статуеток та дві номінації. 
6. «Бріолін» («Grease»), 1978, режисер – Рендал Клайзер, композитори - Майкл Форістек, Баррі Гібб та ін. Піджанр – драма/мелодрама. Найкасовіший музичний фільм в історії США за участі Джона Траволти, що однозначно вплинув на подальші створення молодіжних фільмів. 
7. «Красуня і Чудовисько» («Beauty and the Beast»), 1991, режисери - Гарі Труздейл та Кірк Уайз, композитор – Алан Менкен. Піджанр – мелодрама/фентезі. Так, саме так, мультфільм теж може бути мюзиклом. Одним із моїх улюблених мюзиклів! Входить до списку кращих мюзиклів за версією Американського інституту кіномистецтва та до 250 кращих фільмів за версією IMDb. 
8. «Чикаго» («Chicago»), 2002, режисер – Роб Маршал, композитори - Денні Ельфман та Джон Кендер. Піджанр – драма. Входить до списку кращих мюзиклів за всю історію за версією Американського інституту кіномистецтва. Номінований на 13 (!!!) статуеток «Оскар», з яких отримав 6. Зірковий акторський каст – Рене Зельвегер, Кетрін Зета-Джонс, Річард Гір та ін. 
9. «Знедолені» («Les Misérables») за романом Віктора Гюго, 2012, режисер – Клод Гупер, композитор - Клод-Мішель Шонберг. Піджанр – драма. Вибуховий акторський каст – Г’ю Джекмен, Енн Гетевей, Расел Кроу, Едді Редмейн, Гелена Бонем-Картер та ін. Три статуетки «Оскар» та п’ять номінацій. 
10. «Ла-Ла Ленд» («La La Land»), 2016, режисер – Деміан Шазел, композитор – Джастін Гурвіц. Піджанр – драма/комедія. Номінований на рекордну кількість (аж 14!) премій «Оскар», отримав з них 6. А ще у «Ла Ла Ленді» - мій улюблений саундтрек! 

❗️БОНУС❗️ Для закоханих в Одрі Гепберн пропоную одинадцятий мюзикл – «Моя чарівна леді» за п’єсою «Пігмаліон» Бернарда Шоу, 1964, режисер - Джордж К'юкор, композитор - Фредерік Лоу.

Коментарі